יום שני, 22 ביולי 2013


הגלקסיה העתיקה שנוצרה לפני כ-13 מיליארד שניםצוות חוקרים מיפן, טוען כי גילה את הגלקסיה הקדומה ביותר שזוהתה עד כה, הגלקסיה העתיקה שנוצרה לפני כ-13 מיליארד שנים - ממש בסמוך לזמן שבו אירע המפץ הגדול. זאת תגלית מרנינה ,הואיל  ולאור יש מהירות קבועה וסופית של 299,792.458 קילומטרים לשנייה. המהווה  מדידה  והתבוננות אל העבר הרחוק מאוד. קרני האור שנמדדו בטלסקופים בהוואי יצאו אל דרכן לפני כ-13 מיליארד שנהבאסטרונומיה מודדים מרחקים גדולים מאוד על פי הזמן שלוקח לאור לעבור אותם. שנת אור היא המרחק שהאור עובר בשנה, וזה החישוב .בשנה שלמה יש 365 או 366 יממות, וביממה 24 שעות, ובכל שעה 60 דקות, ובדקה אחת 60 שניות, כך שבשנה נכנסות קצת יותר מ-31 מיליון שניותאם בכל אחת מהשניות הללו האור מתקדם 300 אלף קילומטרים,הרי שבשנה שלמה הוא עובר כ-9 ביליון וחצי קילומטר. האור היוצא מהשמש, לדוגמה, עובר כ-150 מיליון קילומטרים עד שהוא מגיע לכדור הארץ. את המרחק העצום הזה עושה השיאן הבין גלקטי שלנו ב-8 דקות ו-19 שניות. במילים אחרות, השמש רחוקה קצת יותר מ-8 דקות אור מכדור הארץ . יש כוכבים המרוחקים מאתנו אלפי ואף מיליוני שנות אור, כלומר לאור היוצא מהם לוקח אלפי או מיליוני שנים להגיע אלינו. זה אומר שכשאנו מביטים בלילה אל השמים, ולעינינו מגיע אור של כוכב הנמצא 100 מיליון שנות אור מכדור הארץ, מדובר באור שיצא מהכוכב לפני מאה מיליון שנים ורק עכשיו הוא  מגיע לכאן. כך שאנחנו בעצם רואים את הכוכב כפי שנראה לפני מאה מיליון שנה. תגלית נוספת מרנינה היא של טלסקופ החלל "שפיצר" שתיעד גושים של אור שמקורם, כפי הנראה, בתהליכים שהתרחשו בקירוב להיווצרות היקום."זוהר גושי חיוור" שהופץ, לפי ההערכות, הגופים האנרגטיים הראשונים שפעלו ביקום. לפי הערכות, מקור האור הוא בגופים אסטרונומיים עתיקים ביותר, שהיו בהירים במיוחד. ואפיינו את התקופה הסוערת של ראשית הזמן והמרחב, שבו הפיזיקה המוכרת לנו כיום רק נוצרה והיקום היה צעיר, צפוף ועתיר אנרגיה.
הגלקסיה העתיקה שנוצרה לפני כ-13 מיליארד שנים.צוות חוקרים מיפן, טוען כי גילה את הגלקסיה הקדומה ביותר שזוהתה עד כה, הגלקסיה העתיקה שנוצרה לפני כ-13 מיליארד שנים - ממש בסמוך לזמן שבו אירע המפץ הגדול תגלית מרנינה.
הואיל  ולאור מהירות קבועה וסופית של 299,792.458 קילומטרים לשנייה.זאת מדידה שמהווה התבוננות אל העבר הרחוק מאוד. קרני האור שנמדדו בטלסקופים בהוואי יצאו אל דרכן לפני כ-13 מיליארד שנה.באסטרונומיה מודדים מרחקים גדולים מאוד על פי הזמן שלוקח לאור לעבור אותם.
שנת אור היא המרחק שהאור עובר בשנה, וזה החישוב .בשנה שלמה יש 365 או 366 יממות, וביממה 24 שעות, ובכל שעה 60 דקות, ובדקה אחת 60 שניות, כך שבשנה נכנסות קצת יותר מ-31 מיליון שניות.אם בכל אחת מהשניות הללו האור מתקדם 300 אלף קילומטרים,הרי שבשנה שלמה הוא עובר כ-9 ביליון וחצי קילומטר.האור היוצא מהשמש, לדוגמה, עובר כ-150 מיליון קילומטרים עד שהוא מגיע לכדור הארץ. את המרחק העצום הזה עושה השיאן הבין גלקטי שלנו ב-8 דקות ו-19 שניות. במילים אחרות, השמש רחוקה קצת יותר מ-8 דקות אור מכדור הארץ . יש כוכבים המרוחקים מאתנו אלפי ואף מיליוני שנות אור, כלומר לאור היוצא מהם לוקח אלפי או מיליוני שנים להגיע אלינו.זה אומר שכשאנו מביטים בלילה אל השמים, ולעינינו מגיע אור של כוכב הנמצא 100 מיליון שנות אור מכדור הארץ, מדובר באור שיצא מהכוכב לפני מאה מיליון שנים ורק עכשיו הוא  מגיע לכאן.כך שאנחנו בעצם רואים את הכוכב כפי שנראה לפני מאה מיליון שנה.תגלית מצהילה נוספת היא של טלסקופ החלל "שפיצר" שתיעד גושים של אור שמקורם, כפי הנראה, בתהליכים שהתרחשו קרוב להיווצרות היקום."זוהר גושי חיוור" הם גופים האנרגטיים הראשונים שפעלו ביקום. לפי הערכות, מקור האור הוא בגופים אסטרונומיים עתיקים ביותר, שהיו בהירים במיוחד. ואפיינו את התקופה הסוערת של ראשית הזמן והמרחב, שבו הפיזיקה המוכרת לנו כיום רק נוצרה והיקום היה צעיר, צפוף ועתיר אנרגיה.
פורסם 13.6.2012


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה